30 марта 2023

Як побудувати теплий будинок? Частина 1.«Що таке теплопровідність та тепловий опір матеріалів»

Як побудувати теплий будинок? Частина 1.«Що таке теплопровідність та тепловий опір матеріалів»

Ціль цієї та наступних статей з рубрики «Як побудувати теплий будинок» — дати Вам повну інформацію про технологію будівництва енергозберігаючих будинків. Перш ніж ми обговоримо основні складові енергоефективного будівництва, слід обговорити два важливі поняття енергоефективності: теплопровідність матеріалу та тепловий опір матеріалів.

Що таке теплопровідність?

Теплопровідність — це здатність матеріалу передавати і віддавати теплову енергію і виражається коефіцієнтом теплопровідності — Вт/(м·°C) Чим більший показник коефіцієнта теплопровідності, тим більше теплової енергії здатний передати або віддати матеріал в одиницю часу від більш нагрітих до більш холодних ділянок. Іншими словами, теплопровідність – це процес переміщення теплової енергії від прогрітих частин до холодних. Ці обмінні процеси відбуваються до рівноваги температурного значення. Потрібно зауважити, що теплопровідність залежить від середньої густини матеріалу, його структури, пористості, вологості та середньої температури шару матеріалу. Існує пряма залежність, зі збільшенням середньої щільності матеріалу, теплопровідність зростає.

Що таке тепловий чи термічний опір матеріалів?

Термічний чи тепловий опір матеріалів це— тепловий опір, здатність конструкції (його поверхні або якого-небудь шару) перешкоджати поширенню теплового руху молекул.»
Коефіцієнт теплового опору відбиває властивості будь-якого матеріалу і виражається як товщина шару матеріалу, поділена на теплопровідність.

Обчислюється показник термічного опору конструкції за формулою: R=P/K (м²*°С)/Вт де Р — товщина шару матеріалу, — коефіцієнт теплопровідності матеріалу.

Простіше кажучи: Тепловий опір – величина зворотна теплопровідності. (Добре проводить тепло – значить, слабо теплу пручається. Отже, має високу теплопровідність і низький тепловий опір).

Можна небезпідставно стверджувати, що термічний чи тепловий опір – один із найважливіших теплотехнічних показників будівельних матеріалів. Адже від цього показника безпосередньо залежить, скільки Ви платитимете за опалення свого житла. Минули ті часи, коли газ та електрика коштували копійки. Тому, перш ніж ухвалити рішення, з яких матеріалів буде збудовано Ваш будинок, обміркуйте інформацію з цієї статті. Ми провели деякі обчислення теплового опору різних загальнодоступних будівельних матеріалів, і дійшли висновку — з якого матеріалу найкраще будувати енергозберігаючі будинки. Цю інформацію Ви можете отримати у статті на нашому сайті, перейшовши за посиланням: «ЩО ТАКЕ ТЕРМІЧНЕ АБО ТЕПЛОВИЙ ОПІР МАТЕРІАЛІВ? І ЯК ЦЕ ВІДБИВАЄТЬСЯ НА ВАШОМУ БЮДЖЕТІ?»

У наступній статті із серії «Як побудувати теплий будинок» ми проведемо оцінку енергоефективності різних огороджуючих конструкцій, змоделювавши тепловий міст на прикладі шести загальноприйнятих будівельних матеріалів. Це дослідження ще раз допоможе нам побачити, який матеріал є найбільш прийнятним при проектуванні та будівництві енергозберігаючого будинку.

Повну версію статті Ви знайдете на нашому сайті за посиланням:http://www.stroydomua.com.ua/voprosy-i-otvety/yak-pobuduvati-teplij-budinok

Пожаловаться модератору