20 апреля 2023

Важливість вентиляції в енергозберігаючому будинку.

Важливість вентиляції в енергозберігаючому будинку.

У будь-якому житловому приміщенні, де знаходяться люди, потрібна продумана система вентиляції. Це пов’язано з життєдіяльністю людини. Усі ми виділяємо вологу. Так само, чайник та інші прилади можуть бути джерелом влаговиділення. Наприклад, в середньому, людина виділяє 50 г годину рідини. Якщо 4 члени сім’ї будуть цілий день у будинку, то за добу вони зволожать повітря в будинку на 4800 грам. А плюс 600-1500 г. на годину на кухні, під час приготування їжі. І прийняття душу це не менше 2000 грам. Все це не мала кількість вологи не може просто вивітриться в герметичному будинку. Більше того, людина вдихає кисень, а видихає вуглекислий газ. Саме тому життєво необхідний обмін повітря в житлових приміщеннях. Більше інформації про норми та види вентиляції Ви знайдете за посиланням. «Вентиляція в енергоефективному будинку»

Що таке повітрообмін?

Ось як пояснює це поняття «Медична енциклопедія»:

Повітрообмін (В.) — це гігієнічний показник якості системи вентиляції закритого приміщення, виражений об’ємом повітря, що подається в приміщення або видаляється з нього, в одиницю часу (зазвичай в кубічних метрах за 1 год). повітря, що видаляється за 1 год до кубатури приміщення. Ст позначається знаком (+) по припливу і знаком (-) по витяжці. Кратність Ст, необхідна для забезпечення в закритому приміщенні оптимального стану повітряного середовища, залежить від кубатури приміщення, кількості людей, що знаходяться в ньому, інтенсивності роботи, характеру шкідливих речовин, що виділяються.

Як розрахувати повітрообмін?

Є кілька способів. Можна розрахувати самостійно за наведеною нижче формулою розрахунку необхідного повітрообміну. L=Qвал./gпом.- gпр. де L — обсяг повітря, що надходить, м3/ч; Qвал — валове виділення в приміщення фактора, за яким ведеться розрахунок. Це шкідливі чи санітарно-показові речовини, тепло, волога, л/год, г/ч; gпом. — гранично допустима концентрація (рівень) фактора, за яким ведеться розрахунок. gпр. пов. — Концентрація (рівень) фактора, за яким ведеться розрахунок, в припливному повітрі. Кратність повітрообміну розраховується за формулою. n = L / V, де n — кратність повітрообміну; L — повітрообмін, м3/год; V — обсяг приміщення, м3.

Тих самих результатів можна досягти й іншим шляхом.

Можна використовувати таблицю, де наводяться стандарти ASHRAE. Вони розроблені американськими вченими. Норми повітрообміну.

  •  Вентильоване приміщення Величина повітрообміну (м3\година, мінімум)

неробочий режим\ робочий режим

  • Спальня 0,2/1,0
  • Кабінет 0,2/0,5
  • Гардероб 0,2/0,2
  • Тренажерний зал 0,2/80
  • Пральна, сушильна 0,6/90
  • Кухня 1/100
  • Котельня 0,5/100
  • Ванна 0,5 25

Висновок.

Повітрообмін у житловому приміщенні життєво необхідний для комфортного проживання. Правильна і хороша вентиляція просто необхідна в будинках із сіп панелей, як, і в будь-якому будинку. І тоді пліснява та вогкість не страшна Вашому енергоефективному будинку за канадською технологією. Але як правильно влаштувати вентиляцію, чи повітрообмін у канадському будинку з сип панелей? На це запитання ми відповімо у наступній статті.

Пожаловаться модератору